Het voorkomen legionella

Voordat wij u vertellen hoe u legionella kunt voorkomen leggen wij u graag eerst uit wat legionella precies inhoudt en hoe het ontstaat. Legionella is een kleine bacterie die zich in de grond en in (leiding)water bevindt. Normaal gesproken is deze bacterie niet gevaarlijk voor mensen, pas als de bacterie zich vermenigvuldigt en wij deze vervolgens door het vocht in de lucht inademen kan dat voor problemen zorgen.

Hoe ontstaat een legionella besmetting?

Als u uw kraan al een tijdje niet gebruikt heeft kunnen er bacteriƫn ontstaan. De legionellabacterie die in leidingwater voorkomt is niet gevaarlijk als u het water drinkt of er voedsel mee bereidt. Maar zodra het water een temperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius bereikt kan dit echter wel gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Bijvoorbeeld bij het douchen, door de hoge temperatuur van de douchestraal ontstaat er condens. Bij het inademen van deze condens kunt u ziek worden, er is dan sprake van een legionella besmetting.

Hoe voorkomt u legionella besmetting?

Het risico van besmetting is te verkleinen door de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Bewaar deze tips daarom goed. 

  • Gebruik iedere week alle warm- en koudwaterkranen
  • Laat bij lange afwezigheid van uw huis de warm- en koudwaterkranen vijf minuten lopen, vergeet daarbij de kraan in het toilet en de badkamer ook niet!
  • Laat de tuinslang ook enige tijd doorlopen. Als de tuinslang langdurig in de zon ligt kan deze flink opwarmen. Daarom is het tijdens zomerperiode handig om een tuinslang regelmatig door te spoelen. Dit water kunt u natuurlijk gewoon voor planten gebruiken. 

Heeft u vragen over legionella of het voorkomen ervan? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel: 075 642 6318. 

Terug naar overzicht