Terug van vakantie? Laat de kraan goed doorlopen

Wanneer u op vakantie gaat worden de kraan en het toilet een tijdje niet gebruikt. Maakt u direct na terugkomst gebruik van de kraan of het toilet, dan loopt u het risico op een legionellabesmetting. Wij adviseren daarom om altijd eerst de kraan en het toilet te laten doorspoelen nadat u op vakantie bent geweest.

Kans op legionellabacterie

Het Nederlandse drinkwater is van goede kwaliteit, maar als er een langere tijd geen gebruik van wordt gemaakt, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie bent, blijft het water stilstaan in de leidingen. De kwaliteit van het water loopt daardoor terug en de legionellabacterie krijgt de kans om zich te ontwikkelen. Deze bacterie ontwikkelt zich het liefst in stilstaand water dan tussen de 25 en 55 graden is.

De besmetting van legionella vindt plaats bij verneveling, zoals tijdens het douchen, en bij inademing kan het ervoor zorgen dat u zich beroerd gaat voelen. Dit kan in lichte vorm voorkomen zoals bij de legionella-griep, maar komt ook in zwaardere vormen voor. Wanneer u gezond bent is de kans klein dat u besmet wordt. Mensen met een lage weerstand en overmatige drinkers en rokers lopen meer kans om de besmetting.

Neem het zekere voor het onzekere

De kans op besmetting is niet heel groot, maar u kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Wij adviseren u om na de vakantie het toilet door te spoelen en alle kranen even te laten lopen. Wij adviseren om de kranen in huis minimaal 1 keer per week te gebruiken. Begin met het doorlopen bij de kraan die het dichtste bij de watermeter zit en laat de kranen in ieder geval 1 minuut lopen voordat u van het water gaat drinken.

Wilt u meer informatie over de bestrijding van legionella? Feenstra en van Goor helpt u graag. Bel naar 075 – 642 6318 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht