Ventilatie in de badkamer

Een badkamer produceert erg veel waterdamp, het is daarom erg belangrijk dat u deze plek goed ventileert. Bij het ontbreken van voldoende ventilatie gaat de lucht condenseren tegen wanden en plafonds, met als gevolg: schimmels en muffe geurtjes die slecht zijn voor uw gezondheid. Lees snel meer over de ventilatie in de badkamer.

Op- of inbouwventilator

Opbouwventilatoren zijn verreweg het meest populair. De reden hiervoor is dat ze gemakkelijk zijn te installeren aan het plafond of tegen de wand. Naast dat ze gemakkelijk zijn te installeren zijn ze ook aanzienlijk goedkoper dan een inbouwventilator. Een nadeel van een opbouwventilator is echter wel dat ze veel herrie maken.  Bij inbouwventilatoren heeft u doorgaans geen last van de herrie. Inbouwventilatoren worden voornamelijk in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in gemonteerd. Voordeel hiervan is dat de ventilator in dit geval niet zichtbaar is. Het probleem van inbouw badkamerventilatoren is echter wel dat ze een stuk minder makkelijk zijn te installeren dan opbouwventilatoren. Voor een inbouwventilator heeft u de keuze uit twee mogelijkheden: de buisventilator en de kanaalventilator. Een buisventilator moet in zijn geheel in een luchtafvoerkanaal worden gemonteerd. Deze is gemakkelijk te monteren en daarom ook geschikt voor kleinere ruimtes. Een kanaalventilator wordt geplaatst tussen twee luchtbuizen in, een stuk moeilijker dus. Kanaalventilatoren kunnen wel een veel grotere capaciteit hebben en zijn tevens geschikt voor langere afvoerkanalen.  

Een axiaal of centrifugale ventilator?

Zowel op- als inbouwventilatoren kunnen axiaal of centrifugaal uitgevoerd zijn. Axiale ventilatoren worden herkent aan de relatief platte opbouw van het ventilatorblad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vliegtuigpropeller. Een centrifugale ventilator is een stuk dikker qua opbouw ten opzichte van een axiale ventilator.  Een centrifugale ventilatie bouwt meer druk op maar eist veel plek op in uw badkamer. Axiale ventilators zijn daarom ook meer geschikt voor kleine badkamers. 

Wilt u meer weten over de ventilatie in uw badkamer? Of bent u op zoek naar advies over ventilatie in uw badkamer of wc? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 642 6318.

Terug naar overzicht